Grote kans dat je de laatste jaren flink hebt geïnvesteerd in het digitaliseren van je assets. En dat levert heel wat waardevolle data op. Sterker nog: waarschijnlijk kom je om in de data uit ERP-, PLM- en MES- systemen, ticketing en IoT- sensoren... Allemaal noodzakelijk, maar het levert ook veel ruis op. We krijgen dan ook regelmatig de vraag: hoe krijg ik grip op al deze data? En vooral: hoe haal je waarde uit de investering in je digitale assets? We laten je in deze use case graag zien hoe jij van data naar inzicht en workflows gaat.
Laten we starten met het belangrijkste: data an sich is geen informatie. Een berg data is waardevol, maar vertelt je niet meteen wat die data betekent en welke actie je moet ondernemen. Zo kan een machine een bepaalde temperatuur doorgeven, maar het wordt pas interessant als je weet of deze temperatuur te hoog of te laag is en of je al dan niet actie moet ondernemen.
In plaats daarvan kijk je vaak naderhand naar de gegevens. Dat kost niet alleen veel tijd, maar als er iets misgaat is dat helaas vaak mosterd na de maaltijd. Ook wordt anticiperen en vooruitblikken moeilijk. De oplossing? Jouw data uit alle connected services voor jou laten werken en omzetten naar concrete, begrijpelijke actiepunten.
Een goed voorbeeld van actionable data en het volop benutten van je digitale assets, is onze case waarbij we een applicatie bovenop Netilion bouwden. Netilion is een Industrial Internet of Things ecosysteem, gebouwd door Endress Hauser. Dit systeem is actief bij organisaties waar vloeistofmetingen een belangrijke rol spelen. Denk hierbij aan industriële waterzuivering. maar ook het brouwen van een lekker biertje. Maar dat biertje wordt pas echt lekker als alle waarden optimaal zijn. Deze moeten daarom constant gecheckt worden.
Dat doet de eindgebruiker o.a. met een laser die de druk op de vloeistoftanks meet. De data van deze laser wordt vervolgens verzameld in een cloud-based IoT systeem.
Zo krijg je alle data van de connected services in handen. Deze data bevindt zich in een data lake, oftewel een centrale digitale opslagplaats voor alle gegevens. Maar data wordt vaak te laat bekeken en manuele interpretatie kost tijd. Soms gaat een laser op een bepaald moment buiten de ingestelde parameters. Ben je er dan op tijd bij om dit te monitoren en meteen actie te ondernemen, of wordt dit een kritische fout waardoor er hele batches van dat lekkere bier verloren gaan?
Industry 4.0 gaat verder dan het digitaliseren van je apparatuur en assets. Slim digitaliseren is data voor jou laten werken.
We koppelden hiervoor een low-code platform aan het Netilion IIoT systeem. Deze met Mendix ontwikkelde applicatie leest het data lake uit en begint met analyseren. De applicatie trekt vervolgens automatisch conclusies, gebaseerd op critical parameters en triggers. Meer zelfs, aan deze conclusies worden ook automatisch acties gekoppeld. Zo krijgt data betekenis en ontstaan er workflows.
Blijkt bijvoorbeeld uit de parameters dat een koelsysteem net niet lekker draait? Dan krijg je niet alleen een melding, maar wordt er automatisch een ticket bij een engineer ingeschoten om dit op te lossen. Dit kan gewoon via je bestaande ticketingsysteem.
Of wil je als maintanence engineer weten hoe stabiel de productielijn is voor je de productiebatch start? Dan kan je via het platform de instrumenten een zelftest ofwel een ‘Heartbeat’ check laten doen. De maintenance engineer ontvangt hier gelijk een rapport met feedback over de vitaliteit van je machines.
Data wordt op deze manier proactief aan het werk gezet. Zo’n automatisering neemt je dus niet alleen veel werk uit handen, maar verkleint ook je foutmarge in productie.
Mocht het nog niet duidelijk zijn: low-code tilt je data naar een hoger niveau én biedt je in geringe tijd meerwaarde. Maar business processen en data veranderen snel. Denk aan wetgeving, nieuwe technologie, groei in personeel of productie, of wijziging van de strategische koers. Daar wil je proactief en wendbaar op kunnen reageren. Jouw software moet dus gemakkelijk meebewegen. Het is een must dat dashboards, parameters en processen snel gebouwd en aangepast kunnen worden.
Dat is wat wij met low-code doen voor allerlei bedrijven, van productie- tot logistiek bedrijven, overheidsinstellingen en zelfs banken. Je hebt met low-code snel een applicatie in handen die business- en kernprocessen digitaliseert en optimaliseert. Het is een ideale manier om workflows boven op je ERP, AMS, PLM of andere kernsystemen te bouwen. En omdat low-code in relatief korte tijd aanpasbaar is, anticipeer je gemakkelijk op de markt en veranderende wensen. Een low-code applicatie is tijd- en kostenbesparend en een investering die in korte tijd veel waarde oplevert.
Low-code applicaties leveren snel waarde op. In korte tijd bouw je workflows die je indien nodig makkelijk weer wijzigt.
Er is heel veel mogelijk. Als jij met een probleem komt, duiken wij graag in je business processen om de bottlenecks te vinden en een innovatieve oplossing te bouwen. Het doel daarbij is de data die uit jouw digitale assets komt om te zetten in informatie waar je als eindgebruiker écht wat mee kunt. Informatie die tot inzichten, acties en een soepele workflow leidt dus.
Wil je jouw data actief voor je laten werken? Dan hebben we hier nog een paar tips:
✔ Begin klein en focus je op bedrijfskritische parameters.
✔ Maak data actionable met triggers en workflows.
✔ Less is more. De maaksector kent enorm veel machines en connected services. Overspoel collega’s niet met informatie van al deze machines, maar zorg dat ze de data krijgen die ze snappen en die ze ook echt gebruiken.
✔ Gebruik low-code zodat je snel waarde uit je data haalt en altijd wendbaar kunt reageren op wijzigingen.
Benieuwd hoe je met low-code de drijvende kracht is voor Industry 4.0? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We bedenken graag innovatieve oplossingen voor jouw bedrijf!